четвъртък, 18 септември 2014 г.

Водомери какво е това

 Водомер е уред за измерване на количеството вода, преминаващо през тръба. Най-често се използва за установяване на изразходваното количество от дадено домакинство, кооперация или учреждение.
 Водомери представляват желязно цилиндрично тяло със стъкло отгоре. Под стъклото са разположени стрелки, които показват изразходваната вода. Има и водомери, които показват директно като число отчетената стойност.
 Има различни видове водомери. В България се използват масово водомерите, които се отчитат от служител на водоснабдителното дружество, наречен инкасатор. Съществува и много алтернативен вид водомери, които изпращат по интернет отчетените стойности до водоснабдителното дружество
 Изисквания към водомерите, използвани за битова, търговска употреба и за употреба в леката промишленост, които се пускат на пазара или в действие се определят съгласно изискванията на 
„Наредба за съществените изисквания и оценяване на съответствието на средствата за измерване“/ДВ бр.80 от 2006/

Техническите и метрологични изисквания към средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол / последващи проверки/, в това число и водомери, и тяхното използване по предназначение се регламентират с „Наредба за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол“ /ДВ бр.89 от 2003/
В приложение №20 на Наредбата е представена класификация на класовете на точност на водомерите съответно за топла и студена вода. Класът на точност се определя в зависимост от стойностите на минималния разход на водомера и преходния разход  - клас А, клас В и клас С. Като клас А е с най-ниска точност на измерване и съответно най-големи грешки при измерването, докато клас С е с най-висока точност на измерване. Означенията „Н“ и „V“  върху водомера определят за какъв монтаж е подходящ – съответно за хоризонтален и/или вертикален.

Водомер с означения „В-Н“ и „В-V“ върху него показва, че е подходящ за хоризонтален и вертикален монтаж и е с клас на точност „В“  при двата вида монтаж

Водомер с означения: „B-H“ и „A-V“ върху него показва, че е  подходящ за хоризонтален и вертикален монтаж и е с клас на точност при хоризонтален  монтаж „B”, а при вертикален “А”. Тоест, ако бъде монтиран вертикално, ще измерва с по-големи грешки.
Възможно е да срещнете и друг начин за означаване на класа на точност на водомера, който е според директивата за измервателните уреди (Measurement Instrument Directive – MID 2004/22/ЕО), латинските букви за начина на монтаж се запазват същите:
H-хоризонтален монтаж
V-вертикален монтаж, като класовете на точност се заменят с измервателен обхват “R=стойност”.

Стойностите след знака за равенство могат да варират от 10 до 800. Ако видите следните надписи върху циферблата на водомера: „HR=100“ и „VR=50“ това означава, че водомера може да бъде монтиран хоризонтално и вертикално, като измервателния обхват при хоризонтален монтаж, ще бъде „100” (съответстващ на клас на точност B), а при вертикален “50” (съответстващ на клас на точност A).





Тоест, когато водомера е за хоризонтален монтаж да има следното означение: „BH” или „HR=63” (минимум). Когато водомера е за вертикален монтаж да има следното означение: „BV” или “VR=63” (минимум).  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар