четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Честотени Преобразуватели ,инвертори

Честотните преобразуватели са предназначени за регулиране  скоростта на въртене на трифазните асинхронни електродвигатели, за сметка на изменението на честотата и нивото на захранващото напрежение.
 Използването  на честотни инвертори (ЧИ) за управление на асинхронни електродвигатели е перспективен и икономически обоснован способ за замяна, както на регулируеми задвижвания с постоянен ток, така и на нерегулируеми задвижвания за променлив ток.

Предимствата от използването на ЧИ при управлението на асинхронни  електродвигатели е осигуряването на възможността за регулиране на скоростта в широк диапазон, плавно пускане и спиране, защита на електродвигателя от всякакви типове претоварване, управление и мониторинг на параметрите, пестене на енергия до 60%, повишаване на експлоатационния живот на механичната и електрическата част на оборудването.




Изправител: Посредством 6 диода при трифазния ЧП се получава напрежение с константна честота. Постоянното напрежение се натрупва върху кондензатори (около 800VDC). Освен това кондензаторите поемат и излишната енергия. Тя се генерира от мотора когато голям махов момент трябва да се приведе към неподвижно състояние. При големи спирачни моменти се използват подходящи транзистори и спирачни съпротивления.
Инвертор: Състои се от 6 транзистора IGBT преобразуващи междинното постоянно напрежение в регулируемо напрежение и регулируема честота за управление на мотора. Това се осъществява обикновено чрез широчинно-импулсна модулация.
Управляваща схема: (блок за управление на изправителя, блок за управление на инвертора, блок защита). Използва предоставената от потребителя информация, като зададени стойности на оборотите за управление на задвижвания механизъм по определен начин, с необходимите му обороти и момент. Предпазва задвижването при определени опстоятелства, предоставя на потребителя информация за състоянието на задвижването. Възможно е регулиране в голям диапазон с висока точност между зададената и действителната стойност.











Няма коментари:

Публикуване на коментар